Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΙΣ On-line

Πρόλογος του Συγγραφέα Βίκτωρος Σολ. Βενουζίου,

Το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ από τον Σεπτέμβριο του 1977 επανεκδίδει τα “ΧΡΟΝΙΚΑ” του Κ.Ι.Σ., ένα περιοδικό, το πρώτο στην ελληνική γλώσσα, που ασχολείται αποκλειστικά με εβραϊκά θέματα. Το περιοδικό αυτό από το πρώτο του τεύχος, Σεπτέμβριος του 1977 και μέχρι σήμερα, δημοσιεύει με τη μέγιστη επιμέλεια και φροντίδα αποκαλυπτικά άρθρα με θεματολογία τον εβραϊσμό και με ιδιαίτερο προσανατολισμό στην Ιστορία των Εβραϊκών Κοινοτήτων. 
Όλα τα άρθρα των “ΧΡΟΝΙΚΩΝ’’ είναι αυστηρώς επιλεγμένα και καταχωρούνται αυτούσια όπως ακριβώς παραδίδονται στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού χωρίς την παραμικρή παρέμβαση. Αξιόλογοι επιστήμονες, ως επί το πλείστον μη Εβραίοι, εκτιμώντες την ιδιαίτερη βαρύτητα της έκδοσης, επιζητούν με προθυμία να παρουσιάσουν τις απόψεις στο περιοδικό. 
Μεταξύ άλλων, τα “ΧΡΟΝΙΚΑ” καταγράφουν τις σχέσεις Χριστιανών και Εβραίων ανά τους αιώνες, τις αντισημιτικές τάσεις των κοινωνιών, τις ενέργειες και τα διαβήματα του Κ.Ι.Σ. προς τις δημόσιες αρχές της χώρας καθώς και τις απαντήσεις στα σχετικά δημοσιεύματα του τύπου. 
Στα τεύχη του περιοδικού αντικατοπτρίζονται επίσης όλα τα λαογραφικά στοιχεία των κοινοτήτων με αναλυτικά στοιχεία, φωτογραφίες και πάσης φύσεως ιστορικό -και μη- υλικό. Το πλήθος, όμως, των δεδομένων, τα βουνά των συναθροιζόμενων πηγών και οι ωκεανοί πληροφοριών, προϊόντος του “εκδοτικού” χρόνου, συνέθεσαν μία αποτρεπτική για αναζήτηση πραγματικότητα τόσο για τον απλό αναγνώστη όσο και για τον εξειδικευμένο ερευνητή και ιστορικό. 
Το παρόν σύγγραμμα ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις των αναγνωστών αποτελεί μία προσπάθεια χαρτογράφησης των ΧΡΟΝΙΚΩΝ του Κ.Ι.Σ. που σε συνάρτηση με την ψηφιοποίηση και δημοσίευση του συνόλου της ύλης στην επίσημη ιστοσελίδα του Κ.Ι.Σ., καθιστά τον πολύτιμο θησαυρό γνώσεων των ΧΡΟΝΙΚΩΝ άμεσα προσβάσιμο σε όλους. 
Το εγχειρίδιο διαφοροποιείται από οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια αποδελτίωσης των περιεχομένων του περιοδικού, που επιχειρήθηκε στο παρελθόν, με σημαντικότερες προσθήκες την καταγραφή των τίτλων του κάθε δημοσιεύματος και των σχετικών πηγών – παρατηρήσεων για την προέλευσή των. 
Ειδικότερα, η καταγραφή του τίτλου του κάθε άρθρου αποτελεί αναντικατάστατο εργαλείο είτε για εξειδικευμένη αναζήτηση, είτε και για απλή εγκυκλοπαιδική επισκόπηση της ύλης. Στις προηγηθείσες καταγραφές η αναζήτηση περιοριζόταν σε επίπεδο θέματος, με συνεπακόλουθο τις δαιδαλώδεις ή και αδιέξοδες προσπάθειες εύρεσης. 
Ενδεικτικά στο λήμμα “Ολοκαύτωμα” το πλήθος των εγγραφών και η ευρύτητα της θεματολογίας καθιστούσε de facto εξαιρετικά χρονοβόρα τη σταχυολόγηση των πληροφοριών, η προσθήκη, όμως, των τίτλων και των πηγών (ανά)δημοσιεύσης του κάθε άρθρου, καθιστά την ανεύρεση της εκάστοτε πληροφορίας ασύγκριτα ευκολότερη. 
Η έκδοση περιλαμβάνει δύο θεματικά ευρετήρια με 3231 εγγραφές η κάθε μία. 
Στο 1ο ευρετήριο, “κατά θέμα”, καταγράφονται όλα τα θέματα-λήμματα κατά απόλυτη αλφαβητική σειρά και παραπλεύρως κάθε θέματος-λήμματος παρατίθεται ο τίτλος του άρθρου, το ονοματεπώνυμο του συγγραφέα, ο αριθμός του τεύχους, η σελίδα στην οποία αυτό δημοσιεύτηκε, το έτος κυκλοφορίας του και οι συντακτικές-βιβλιογραφικές παρατηρήσεις. 
Στο 2ο ευρετήριο, “κατά συγγραφέα” καταχωρούνται οι ίδιες πληροφορίες με βάση την αύξουσα αλφαβητική ταξινόμηση των ονοματεπωνύμων των συγγραφέων. 
Yπό το λήμμα “Κ.Ι.Σ.” ταξινομούνται όλα τα άρθρα που υπογράφονται από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος ενώ υπό το λήμμα “Κ.Ι.Σ.*” όλα εκείνα τα άρθρα που επέλεξε ή και συνέταξε η συντακτική επιτροπή του περιοδικού. Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρήσουμε την παρούσα αποδελτίωση ως ένα Χάρτη για το Θησαυρό Γνώσης των ΧΡΟΝΙΚΩΝ του Κ.Ι.Σ.

Με την ευχή να αποτελέσει το σύγγραμμα 
“Κτῆμα ἐς ἀεί”

Ο Επιμελητής και Χορηγός
Βίκτωρ Σ. Βενουζίου


Πατήστε πάνω στα εικονίδια για να διαβάσετε 
τον ΘΗΣΑΥΡΟ των ΧΡΟΝΙΚΩΝ και το ΕΝΘΕΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ
Για να διαβάσετε το αρχείο "Θησαυρός των Χρονικών.." θα πρέπει 
να το κατεβάσετε και να το στρίψετε δεξιά.
     
     

  

Share: 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.