Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ του ΝΑΤΑΝ ΓΚΡΙΝΜΠΕΡΓΚ

Πρόλογος Βίκτωρος Βενουζίου, Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας. 

... στους Εβραίους της Καβάλας, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, της σερβικής περιοχής του Πίροτ και της περιοχής των Σκοπιών, τραγικά θύματα των βούλγαρων κατακτητών κατά την περίοδο 1941-1944... Ας είναι αιώνια η ΜΝΗΜΗ τους. 

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΤΟ 1929 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ και μεγάλωσα στην Καρδίτσα όπου έζησα τα δραματικά χρόνια του πολέμου και της κατοχής. Κρυμμένος στα γύρω βουνά της Καρδίτσας μαζί με την οικογένειά μου, διασώθηκα, όπως και όλοι 01 Εβραίοι της Καρδίτσας, χάρη στη βοήθεια των αείμνηστων συμπολιτών μου, του Δημάρχου Καρδίτσας Διονύση Κουκουρίκου, του διευθυντή του Δήμου Καρδίτσας Βασιλείου Λάππα, του γείτονά μας και επιστρατευμένου διερμηνέα των Γερμανών Γεώργιου Κατσούλη, των Χριστιανών συμπατριωτών μας και προπαντός των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΑΜ.

Έχοντας ζήσει τα τραγικά χρόνια του πολέμου και της κατοχής και γνωρίζοντας τις δοκιμασίες των ομοθρήσκων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, υπηρέτησα τον Ελληνικό Εβραϊσμό αρχικά ως αντιπρόεδρος στην Κοινότητα Καρδίτσας (1952-1963):, στη συνέχεια ως γενικός γραμματέας στην Κοινότητα Θεσσαλονίκης (1967-1992), η οποία με ανακήρυξε ισόβιο επίτιμο μέλος της Κοινοτικής της Συνέλευσης, και ως μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (1975-1985). Παράλληλα με τις προαναφερόμενες δραστηριότητες διετέλεσα γενικός γραμματέας της εν αδρανεία ιστορικής Ισραηλι- τικής Κοινότητας Καβάλας (1982-2003), με πρόεδρο τον αείμνηστο Σαμπετάι (Σάμπυ) Τσιμίνο, και στη συνέχεια πρόεδρος αυτής (2003- μέχρι σήμερα).

Το 2000, κατά τις πολύωρες αλλά πάντα ωφέλιμες συζητήσεις μας σχετικά με το θέμα της εξόντωσης των Εβραίων της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης, ο Σάμπυ Τσιμίνο ανέφερε το βιβλίο «Ντοκουμέντα» που βρήκε χάρη στις επαφές του με ομοθρήσκους μας στη Βουλγαρία. Επισήμανε τη σημασία του παραπάνω συγγράμματος στο οποίο περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η εκτέλεση της σύλληψης και της μεταφοράς των αθώων θυμάτων από τους βούλγαρους κατακτητές στο εσωτερικό της Βουλγαρίας και της παράδοσής τους στους Ναζί, με τελικό προορισμό το στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα, τον Μάρτιο του 1943. Όλα αυτά έγιναν από τους κατακτητές με ζήλο αντάξιο των «αφεντικών» τους, των γερμανών Ναζί.

Παρόλο που δεν γνωρίζω τη βουλγαρική γλώσσα, εντυπωσιάστηκα από τον διαθέσιμο πλούτο εγγράφων κατά τη φυλλομέτρηση αρχικά του βιβλίου και, στη συνέχεια, από τη μετάφραση μερικών αποσπασμάτων του. Δεν χρειάστηκε μεγάλο διάστημα για να αποφασίσω ότι αυτό το βιβλίο έπρεπε να μεταφραστεί στα ελληνικά για να γίνει γνωστό σε όλους το δράμα του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης.

Με τη σύμφωνη γνώμη του Σάμπυ Τσιμίνο και την αμέριστη συμπαράσταση του ιστορικού κ. Βασίλη Ριτζαλέου, που ασχολείται επί χρόνια με την ιστορία των εβραϊκών κοινοτήτων της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης, αναθέσαμε τη μετάφραση των «Ντοκουμέντων», τον Σεπτέμβριο του 2002, στην κ. Νικολέτα Ράλτσεβα, καθηγήτρια βουλγαρικής γλώσσας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Μετά τον θάνατο του Τσιμίνο το 2003, η έκδοση του βιβλίου έλαβε αλλεπάλληλες αναβολές μέχρι να υπάρξει το σημερινό αποτέλεσμα που δικαιώνει την αφοσίωση και την επιμονή μου στο συγκεκριμένο έργο. 

Για την έκδοση του βιβλίου επιθυμώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον αείμνηστο Νατάν Γκρίνμπεργκ για την πολύμηνη έρευνα, ανεύρεση και δημοσίευση αυτών των εγγράφων που αποκαλύπτουν τη συστηματική προετοιμασία και εκτέλεση του σχεδίου εξόντωσης των ομοθρήσκων μου στην Αν. Μακεδονία και στη Θράκη, όπως επί- σης και εκείνων στα κατεχόμενα εδάφη της τότε Γιουγκοσλαβίας.

Επίσης, επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην καθηγήτρια Νικολέτα Ράλτσεβα, στον ιστορικό Βασίλη Ριτζαλέο, στον Βίκτωρα Κοέν, που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του βιβλίου, στη φιλόλογο και εκδότρια Τζένη Κατσαρή και στους συνεργάτες της για τη συμβολή τους στην έκδοση, καθώς και στον φιλόλογο Σωτήρη Τερζή που ήταν ο πρώτος που κατέβαλε προσπάθεια να μορφοποιήσει σε βιβλίο τα «Ντοκουμέντα». Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου Νανά για τη συμπαράσταση, την ενθάρρυνση και τη στήριξη που μου προσέφερε κατά τις αμέτρητες βραδιές που αναλώθηκαν στην προετοιμασία του βιβλίου.

Τέλος, αφιερώνω την έκδοση στον αείμνηστο μέντορά μου Σάμπυ Τσιμίνο, ακάματο εργάτη και ερευνητή ονομάτων και στοιχείων των χιλιάδων εξοντωθέντων ομοθρήσκων μας, παιδιών, γυναικών, ανδρών και γερόντων. Ως άλλος Βίζενταλ, ο Σάμπυ Τσιμίνο αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στη μνήμη της αφανισθείσης οικογένειάς του και όλων των ομοθρήσκων της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης που εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο του ολέθρου στην Τρεμπλίνκα της Πολωνίας από τους γερμανούς και βούλγαρους Ναζί.

Καβάλα, 4 Μαρτίου 2013


Τα "ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ" κυκλοφορούν από τις εκδόσεις: 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.
Share: 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.